Tortul beţivului

by - 19:17

Tortul betivului

Pentru aluat [20x20 cm]
2 ouă
5 linguri apă
120g zahăr
130g făină
1/3 pachet praf de copt

Pentru umplutură
50g nuci măcinate
50g zahăr
35g unt (la temperatura camerei)
35ml esenţă de rom (am folosit 10ml rom + 5ml esenţă de rom + 20ml apă)
puţin aluat

Pentru glazură
50g zahăr pudră
1 lingură cacao
1 lingură unt (la temperatura camerei)
2 linguri apă clocotită

+afine (sau alte fructe de pădure) pentru servire

Mama obişnuia să mă răsfeţe cu prăjitura asta – o adoram în copilărie şi zâmbeam întotdeauna când îmi spunea că urma să o pregătească.

Cu ce începem?
Preparăm aluatul: după ce am separat ouăle, amestecăm albuşurile cu apa, zahărul, făina şi praful de copt, mixând uşor. Adăugăm gălbenuşurile (este un mod diferit de a prepara pandişpanul faţă de modul obişnuit în care o făcea mama, dar rezultatul a fost acelaşi). Turnăm în formă (eu am folosit una ceramică, unsă cu unt şi tapetată cu făină) şi coacem timp de 15 minute, în cuptorul preîncălzit, la 150°C.
Pregatim blatul

Coacem

Cât blatul se coace, vom toca nuca, amestecând-o cu zahărul, untul şi romul. După ce am scos blatul din cuptor şi aşteptăm puţin să se răcească, tăiem o foiţă subţire din pandişpan şi o sfărâmăm, adăugând bucăţelele în amestecul realizat în prealabil.
Vom unge pandişpanul rămas cu acest amestec.
Preparam umplutura

Ungem pandispanul cu amestecul obtinut

Apoi, vom prepara glazura, prin combinarea zahărului pudră, cacauei, untului şi apei cocotite. Ornăm prăjitura cu această glazură.

Dacă tot este vară şi a venit căldura mare, servim câte-o felie cu fructe de pădure. Poate fi un premiu binemeritat la final de zi.

You May Also Like

0 comments