Profiterol

by - 02:01

 Profiterol

 

10 porţii (10*5 „grămăjoare”)

 

Aluat

125ml apă

60g unt

1 praf de sare

130g făină

4 ouă

 

Cremă

2 ouă

330ml lapte (+3-4 linguri lapte)

120g zahăr

50g făină

un strop esenţă de vanilie

2 plicuri zahăr vanilat

 

Sos de ciocolată

200g ciocolată neagră

30g unt

500ml lapte

20g amidon

 

Eclerchou – profiterol. Triada perfectă, chiar şi mama le avea unele după altele notate. De primele două mă ocupasem, mai aveam profiterolul. După care Marcel e înnebunit. Astăzi l-am preparat şi...

 

Se fierbe apa împreună cu untul şi cu sarea. Când dă în clocot, se adaugă dintr-o dată toată făina, amestecând repede cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc, se lasă puţin să se răcească, apoi se adaugă câte un ou, amestecând încontinuu. Nu se pune oul următor până ce primul nu a fost absorbit complet.

Am citit de curând că un truc pentru un plus de aer ar fi mixarea aluatului. Oare de ce credem că e bine să mixăm doar preparatele reci? J

Apoi, se umple un poş cu vârful de 1 cm diametru (ca să îmi fie uşor, eu mă ajut în continuare de o cană) şi cu el se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt grămăjoare, zice mama, cât o vişină mai mare. Se lasă între grămăjoare o distanţă de 2 cm.

Gramajoare

Se dau la cuptorul preîncălzit, la 190°C, pentru primele 15 minute, apoi se coc la 170°C, cu uşa cuptorului uşor deschisă, pentru încă 5 minute.

Se scot din cuptor, se aşază pe un grilaj pentru răcire (am aşezat şi folie de aluminiu dedesubt).

Gramajoare scoase din cuptor

După ce se răcesc, cu ajutorul unui vârf de poş, se realizează o gaură în partea inferioară a formei şi se începe umplerea – dacă vă rămâne cremă, faceţi două umpleri.

Profiterol in devenire

Pentru umplere, veţi avea nevoie de crema de vanilie. Se freacă gălbenuşurile cu 2/3 din cantitatea de zahăr până se obţine o cremă spumoasă. Se adaugă 3-4 linguri de lapte şi se amestecă din nou. Se adaugă făina şi imediat se toarnă această compoziţie în laptele care clocoteşte cu vanilia. Se bate încontinuu până dă în 2-3 clocote. Se ia de pe foc şi se adaugă albuşurile bătute tare cu restul de zahăr. La final, se pun şi pliculeţele de zahăr vanilat, pentru un plus de savoare.

Am mâncat des profiterol în Turcia. Acolo îl fac cu un sos destul de lipicios – a cărui reţetă nu am reuşit încă să o aflu. Cu toate acestea, la finalul lui 2020, în Egipt, am dat peste un sos de ciocolată bun la unul dintre mic-dejunurile de acolo. Am intrat în vorbă cu bucătarul şi mi-a spus cam ce conţinea.

Inspiraţia pentru sosul de ciocolată din aceste două direcţii a venit. Aşadar, am topit ciocolata împreună cu untul pe baie de aburi, apoi am adăugat laptele şi, după ce s-a încălzit bine, amidonul. Am amestecat bine până a dat în clocot şi s-a format un sos de toată frumuseţea.

La final, am aşezat 5 „grămăjoare” într-o cupă şi le-am acoperit cu sosul de ciocolată. Am simţit nevoia de încă o porţie.

 

...meritase aşteptarea.  

You May Also Like

0 comentarii