Ecler cu mango

by - 19:20

 Ecler cu mango si ciocolata

16 eclere

 

Aluat

125ml apă

60g unt

1 praf de sare

130g făină

4 ouă (mici)

 

Cremă

125g smântână 25%

20g zahăr

125g mascarpone

1 mango copt

 

Glazură

100g ciocolată neagră

 

Ştiaţi că pentru varianta de plural se acceptă „eclere” şi „ecleruri”?

Vă place acest desert? Marcel al meu îl adoră şi m-a tot bătut la cap din Egipt (unde mâncam mango mult) să îi fac. De fapt, are perioade în an când numai „ecler” aud că vrea (deja şi-a mai cumpărat un mango pentru următoarea serie). Am găsit reţeta mamei pentru forme şi am zis să îi dau un twist modern – prin umplutură.

 

Cu cel puţin 5-6 ore înainte, facem crema de mango. Batem smântâna pentru frişcă şi zahărul într-un vas şi în alt vas – mascarpone. Dăm mangoul prin blender, apoi încorporăm mascarpone în frişcă, amestecând uşor, cu o lingură de lemn. Adăugăm şi piureul de mango. Când compoziţia s-a legat, lăsăm vasul în frigider până când montăm eclerele.

Se fierbe apa împreună cu untul şi cu sarea. Când dă în clocot, se adaugă dintr-o dată toată făina, amestecând repede cu o lingură de lemn. Se ia de pe foc, se lasă puţin să se răcească, apoi se adaugă câte un ou, amestecând încontinuu. Nu se pune oul următor până ce primul nu a fost absorbit complet.

Aluatul pentru formele de ecler

Se umple pe jumătate un poş cu vârful de 1 cm diametru (ca să îmi fie uşor, eu mă ajut de o cană, ca în imagine) şi cu el se toarnă într-o tavă pregătită cu hârtie de copt bastonaşe de 10 cm lungime, de grosimea unui deget. Se lasă între bastonaşe o distanţă de 3 cm.

Pregatiti de bastonase

Se dau la cuptorul preîncălzit, la 190°C, pentru primele 20 minute, apoi se coc la 170°C, cu uşa cuptorului uşor deschisă, pentru încă 20 minute.

Eclere in devenire

Se scot din cuptor, se aşază pe un grilaj pentru răcire (am aşezat şi folie de aluminiu dedesubt). 

Formele de ecler la racit

După ce se răcesc, cu ajutorul unui vârf de poş, se realizează trei găuri în partea inferioară a formei şi se începe umplerea. [mi-a fost un pic greu cu structura fibroasă a mangoului] De obicei, efectuez prima umplere şi revin cu o a doua.

Cum umplem eclerele?

În cazul de faţă, am hotărât să glazurez jumătate din eclere cu ciocolată, iar pe restul le-am băgat în frigider.

Pentru cele rămase am topit 50g de ciocolată (bain-marie), apoi am luat vasul de pe foc şi am adăugat cantitatea de ciocolată rămasă, amestecând până când am obţinut o structură lucioasă. Apoi, am turnat-o peste eclere şi am lăsat să se răcească.

 

Sunt grozave la micul dejun sau de savurat cu prietenii.   

You May Also Like

0 comments