Tort cu portocale

by - 01:43

Tort cu portocale

 

Acum un an şi jumătate, am avut parte în Iran, pe poteca de reîntoarcere de la un castel impresionant, de o întâlnire specială. Ei bine, eu şi prietena mea Asma vorbim foarte mult şi ne asemănăm foarte mult. Printre pasiunile comune este şi prăjituritul.

Se face că la începutul anului i-a pregătit tatălui ei un tort de portocale de ziua lui şi mi-a dat şi mie reţeta. Apoi mi-a permis să o şi împărtăşesc cu voi. ♥

 

Veţi avea nevoie de—

 

250ml suc de portocale

2 linguri amidon

pentru jeleu

 

4 ouă

150g zahăr

240g făină

½ plic praf de copt

250ml suc de portocale

110g unt (topit)

2 linguri de jeleu

un strop de esenţă de vanilie

pentru blat

 

2 ouă

330ml lapte

120g zahăr

50g făină

un strop esenţă de migdale

pentru umplutură

 

Pentru început, preparaţi jeleul, amestecând pe foc mic sucul de portocale cu amidonul până la îngroşare [am folosit portocale proaspete pentru suc şi am lăsat jeleul în frigider după ce s-a răcit].

Preparati jeleul de portocale

Mixaţi ouăle cu zahărul, adăugaţi făina şi praful de copt, apoi sucul de portocale, untul topit, 2 linguri din jeleul preparat şi esenţa de vanilie pentru blat.

Faceti blatul

Coaceţi într-o tavă rotundă, pe hârtie de copt, în cuptorul preîncălzit, la 180°C, timp de 35 minute.

Cât timp stă în cuptor, preparaţi umplutura [Asma a folosit frişcă, dar în ziua respectivă nu aveam smântână, aşa că m-am gândit că migdalele merg de minune cu portocalele].

Frecaţi gălbenuşurile cu 2/3 din cantitatea de zahăr până obţineţi o cremă spumoasă. Adăugaţi 3-4 linguri de lapte şi amestecaţi din nou. Adăugaţi şi făina şi turnaţi imediat această compoziţie în laptele care clocoteşte cu vanilia, amestecând încontinuu până dă în 2-3 clocote. Luaţi de pe foc şi adăugaţi albuşurile bătute tare cu restul de zahăr.

După coacere şi răcire, tăiaţi blatul în jumătate. Însiropaţi cu jeleu fiecare jumătate, păstrând o treime din jeleu. Ungeţi blaturile cu jumătate din umplutură; restul de umplutură folosiţi-l pentru a unge partea superioară a tortului. Turnaţi restul de jeleu peste tort, faceţi blaturile să stea fixe până la întărirea umpluturii.

Lasati umplutura sa se intareasca

După cel puţin o oră de stat în frigider, tăiaţi-l şi savuraţi-l.

Este foarte săţios şi fain tortul şi cu siguranţă îl voi mai prepara.   

Merci, Asma Azizam!

You May Also Like

0 comments