Alfajores de cacao cu dulce de leche

by - 18:57

Alfajores de cacao cu dulce de leche

26 jumătăţi -> 13 alfajores

 

120g unt (la temperatura camerei)  

80g zahăr

2 gălbenuşuri

esenţă de vanilie

190g făină

8g praf de copt

un vârf de cuţit sare

30g cacao

 

+100g dulce de leche (sau caramel, în lipsă de dulce de leche)

+45g ciocolată neagră


Alfajores au fost una dintre gustările mele preferate din Argentina. E drept, am încercat alfajores şi-n Uruguay, şi-n Chile, dar parcă cei din Argentina aveau ceva special, cu al lor dulce de leche special... Şi, cum îmi este dor de prietenii mei şi de Argentina, i-am cerut reţeta prietenei mele dragi Nuria, pe care o puteţi găsi aici şi aici, şi care cofetăreşte minunat.


Apoi, cum noi două semănăm foarte mult, chiar şi reţeta e redată în manieră la fel de simplă cum încerc eu să o fac (am tradus-o şi adaptat-o din spaniolă).

Amestecaţi untul cu zahărul, apoi adăugaţi gălbenuşurile şi câteva picături de esenţă de vanilie, continuând să amestecaţi.

În prealabil, într-un vas separat, cântăriţi făina, adăugaţi praful de copt, sarea şi cacaua şi încorporaţi-le în amestecul umed anterior. Puteţi chiar frământa un pic, fără a exagera, apoi urma una dintre cele două variante din continuare.

Faceti aluatul de alfajores

Puteţi întinde aluatul şi tăia cu o formă rotundă de 6cm sau face bile pe care să le striviţi şi să decupaţi tot cu o formă (Nuria o foloseşte pe aceasta din urmă – eu le-am încercat pe ambele).

Coaceţi în cuptorul preîncălzit, la 180°C, timp de 6-7 minute, pe o tavă pregătită cu hârtie de copt, apoi lăsaţi biscuiţii să se răcească.

Taiati biscuitii cu o forma rotunda si coaceti-i

Nu uitaţi, pe măsură ce se vor răci, biscuiţii vor deveni mai tari, aşa că nu vă speriaţi dacă vă par prea moi când îi scoateţi din cuptor. În plus, alfajores, ca structură, nu trebuie să fie foarte crocanţi.

Ungeţi câte două jumătăţi cu dulce de leche şi împreunaţi-le – aceşti biscuiţi-sandviş sunt, în fapt, alfajores.

Ca variantă, am zis să încerc să îi glazurez cu ciocolată şi am testat pe doi alfajores (atât vă va ajunge cantitatea de ciocolată menţionată – am folosit ciocolată cu 54.5% cacao). Am topit 30g ciocolată (bain-marie), apoi am luat de pe foc şi am încorporat cele 15g de ciocolată rămase, amestecând încontinuu, până s-a topit. Am făcut asta ca să o temperez, să aibă luciu şi să fie crocantă.

 

Am simţit untul, notele din dulce de leche, m-am reîntors în Argentina cât i-am savurat. Son geniales, mi Nu! 

You May Also Like

0 comments