Trileqe

by - 00:53

Trileqe

tavă 20x20cm -> 4 bucăţi mari

Blat
3 ouă
150g zahăr
1 plic zahăr vanilat
200g făină
½ plic praf de copt

Umplutură
600ml lapte
150g smântână 25%
100g lapte praf

Caramel
100g zahăr
1 vârf de cuţit de sare
30ml apă
40g smântână 25%
2 linguri unt

+făină şi unt pentru tapetat

Trileqe este unul dintre deserturile mele preferate din toate timpurile. Cu toate că nu are fructe în compoziţie, este perfect pentru o zi toridă, fiind atât răcoros, cât şi delicat. Cam ca o îngheţată ce nu-i îngheţată.

L-am gustat pentru prima oară în Kosovo, apoi în Albania (acestea sunt ţările care, din punctul meu de vedere, îl prepară cel mai bine). Am găsit şi-n Turcia o variantă foarte-foarte apropiată de ce cunoşteam din Balcani (cu ç în loc de q). Apoi, îmi trecuseră zvonuri pe la urechi, cum că şi-n America Latină se face, şi l-am găsit şi-ncercat în Columbia! Apoi în Chile!

Variante pe care să le testez au fost mai multe, însă cred că aceasta de azi este cea mai reuşită.
Întâi preparăm blatul. Separăm ouăle; albuşurile se mixează cu zahărul, apoi adăugăm gălbenuşurile – în prealabil bine amestecate, la rândul lor –. Uşor, cu o spatulă/lingură, încorporăm amestecul de făină, praf de copt şi zahăr vanilat.
Preparam blatul
Tapetăm tava, turnăm compoziţia şi coacem timp de 15 minute în cuptorul preîncălzit la 170ºC. Lăsăm să se răcească după ce scoatem tava din cuptor.
Pentru umplutură, amestecăm smântâna cu 50g lapte praf, apoi turnăm acest amestec în lapte şi adăugăm cantitatea rămasă de lapte praf. Lichidul trebuie să fie foarte fin.
Cu ajutorul unei furculiţe, găurim blatul şi turnăm din compoziţia de lapte, cu un polonic, puţin câte puţin, peste aluat. Veţi avea momente când lichidul nu va mai fi absorbit. Luaţi o pauză, apoi continuaţi până când turnaţi tot lichidul peste aluat. Introduceţi tava în frigider – de dorit, peste noapte.
Gaurim blatul cu o furculita

Turnam lichidul peste blat cu un polonic
De dimineaţă sau peste cel puţin 2-3 ore, scoateţi tava din frigider şi preparaţi sosul de caramel, după reţeta de aici, dar pentru jumătate din cantităţi. După ce s-a răcit puţin, turnaţi caramelul peste aluat şi mai lăsaţi tava în frigider cel puţin o jumătate de oră.
Se va servi o felie pătrată, care cu siguranţă vă va încânta.

Trileqe mă duce întotdeauna cu gândul undeva departe, la dimineţi însorite de vacanţă. ☼

You May Also Like

0 comments