Aluat de pizza

by - 18:22

Aluat de pizza intr-al meu bol-minune

250g făină

10g drojdie umedă sau 5g drojdie uscată

160 ml apă

puţin zahăr

puţină sare


Adevărul este că asta-i vechea reţetă a mamei de pizza, pe care mi-o făcea în copilărie. Să nu râdeţi – eu am început să mănânc paste şi pizza doar pe la 17 ani. Bine, la noi în ţară, pe-atunci a şi apărut nebunia cu aceste feluri de mâncare. Plus că, nu credeam că îmi vor plăcea. Aaaah, şi tata fiind alergic la ciuperci (sau, cel puţin, aşa credeam), mult timp s-au ferit ai mei să îmi dea ciuperci, cu toate că bunicul meu mergea la cules de ciuperci foarte des şi se pricepea foarte bine.
Şi acum, gustul acela de roşii româneşti cu ciuperci pe un blat pufos îmi pare de neegalat – despre combinaţii din acestea vă vorbesc însă cu altă ocazie, că acum îmi plouă-n gură şi încă nu mi-am servit prânzul. :-)
Vreau să vă spun că am luat reţeta mamei şi am adaptat-o – cred că aluatul acesta de pizza e chestia pe care-am preparat-o şi copt-o cel mai mult. Am ajuns să îl fac cu ochii închişi – să simt aluatul după ce făină folosesc. El se simte diferit, de pildă, în cazul în care folosiţi făină integrală – şi creşte mai greu.
Aşa veţi ajunge să îl simţiţi şi voi şi iată cum îl prepar—

Dacă lucrez cu drojdie umedă, o scot în prealabil din frigider.
Adaug drojdia uscată sau umedă în 160 ml apă călduţă şi presar puţin zahăr (e ceva ce-am învăţat de la o doamnă drăguţă care lucrează la un magazin de unde îmi fac cumpărăturile, în cartierul meu; acum suntem prietene bune). Las să stea 10 minute.
Pun 200g făină într-un bol, torn amestecul de apă, zahăr şi drojdie, adaug sare şi zahăr după gust (nu prea mult) şi încep să frământ, completând cu făină după cum simt că este necesar, până când aluatul nu mi se mai lipeşte de mâini şi îl pot modela într-o bilă.
Acopăr bolul cu un capac, un ştergar sau un prosop de bucătărie şi las aluatul într-un loc călduros la crescut timp de o oră.

De aici înainte, puteţi lucra cu aluatul. Îl vom tot folosi, veţi vedea! J

You May Also Like

0 comments