Colchão de noiva

by - 17:29

Colchão de noiva

4 porţii

100g biscuiţi
2 foi gelatină
35ml lapte
270g smântână 25% grăsime (sau smântână pentru frişcă)
230g lapte condensat

Astăzi mă reîntorc în timp, în ianuarie 2019, mai exact, deşi pare că a fost ieri. Mă găseam cu Marcel în Azore, un loc în care visez să mă reîntorc pentru că, da, mi-a plăcut atât de mult! Într-o seară ne-am dus să cinăm la un restaurant cu pretenţii, recomandat de gazda noastră din Ribeira Grande, şi eu – ca mai întotdeauna – pusesem ochii pe un desert. Mă lăudase până şi chelnerul pentru alegere, iar Marcel... Marcel şi-a comandat şi el o porţie, într-atât de mult i-a plăcut. A devenit unul dintre deserturile lui favorite dintotdeauna.
De atunci am încercat din răsputeri să îi aflu numele (am găsit, într-un final, bonul), navigând printre mai multe variante de reţetă. Am rămas la una, ce se apropie cel mai tare de ce-am servit acolo. Şi ne alimentează dorul de ducă şi de dulciuri speciale.

Desertul acesta (sobremesa în portugheză) se prepară foarte simplu.
Hidrataţi foile de gelatină în apă rece, timp de 5-10 minute.
Sfărâmaţi biscuiţii (eu am folosit de tip Petit Beurre şi blenderul mi-a fost de mare folos).
Sfaramati biscuitii
Încălziţi laptele, stoarceţi foile de gelatină hidratate şi dizolvaţi-le în lapte. Turnaţi acest amestec într-un vas mare, adăugaţi laptele condensat. Dacă vă decideţi să folosiţi lapte condensat preparat în casă (este delicios!), aveţi reţeta aici.
Smântâna pentru frişcă va fi bătută bine şi se va adăuga treptat în compoziţia anterioară, apoi vasul se va introduce pentru 15 minute în congelator, cât să lucreze gelatina. Dacă veţi opta pentru smântână cu 25% grăsime, puteţi sări peste congelator, apucându-vă de montat direct.
Cum? Un strat biscuiţi sfărâmaţi, un strat cremă, un strat biscuiţi sfărâmaţi, un strat cremă şi încă un strat subţire de biscuiţi sfărâmaţi. Puteţi folosi un vas mai mare sau cupe individuale.

Musai lăsaţi în frigider cel puţin două ore. Veţi rezista cu greu, dar vă promit că va merita! 
 
Ca variantă, puteţi face totul şi fără gelatină (şi laptele necesar topirii ei). Va ieşi un desert pufos.

You May Also Like

0 comments