Carob pekmez

by - 00:24

Carob pekmez
 

Pentru 500ml

 

2500 ml apă

600g roşcove (păstăi)

 

Povestea începe în Braşov. Urma o călătorie în Cipru şi, aflând de un festival care cinstea roşcovele, am zis că nu poate fi ratat. În jurul său a fost construit şi planul.

Doar că, în prima zi înscrisă de organizatori pe site, în satul Tatlısu nu era niciun festival. Am revenit peste două zile. În zadar. Mai era o şansă, cu o seară înaintea revenirii în ţară.

Bingo!

 

Nu numai că am fost primiţi cu mare drag (eram singurii străini), însă am şi fost serviţi cu Carob pekmez (melasa de roşcove), ce se bea rece, ca un soi de sirop, înaintea autorităţilor care erau aşteptate cu protocolul. :D Ni s-a acordat această onoare pentru că o doamnă drăguţă ce vorbea engleză le-a explicat că avem zborul spre casă în doar câteva ore şi că stăm în Famagusta.

 

Am primit şi explicaţia reţetei şi, cumpărând roşcove, am adaptat-o – mai ales Marcel – şi v-o prezint în continuare—

  

Păstăile de roşcove se fierb pentru 15 minute şi se lasă peste noapte.

Pastaile de roscove se fierb si se lasa peste noapte

A doua zi, se curăţă de sâmburi şi se taie bucăţele.

Pastaile de roscove se curata de samburi

Se mai pune totul la fiert (în aceeaşi zeamă) şi apoi se strecoară, cu ajutorul unui tifon. Se pune în sticle şi se bagă la frigider. (În Cipru se fierbe încă 3-4 ore, însă vorbim de cantităţi foarte mari.)

Amestecul de roscove se strecoara

Bucăţile de roşcove rămase pot fi aşezate pe o tavă, uscate în cuptor, folosite ca atare sau transformate în pulbere prin tocare.

Bucati de roscove

Să vă fie de folos!

You May Also Like

0 comments